kunnen meisjes voetballen?


Uitgeverij: Zwijsen
Verschenen: maart 2011
Aantal bladzijden: 64
Omslagillustratie: Els van Egeraat
Janna is het enige meisje in het voetbalteam. En ze is beter dan iedereen. Elke week staat ze in de spits en scoort ze minstens drie keer. Echt waar. In Kunnen meisjes voetballen? (antwoord: ja!) is ze onderweg naar de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Bij winst is de F1 kampioen, maar eerst moet papa er wel nog even voor zorgen dat Janna op tijd op het voetbalveld zal staan...

Het is kwart over zes. Over één uur en drie kwartier begint het. De belangrijkste wedstrijd van het jaar. Janna staat met papa in de keuken.
Het is zo vroeg, dat zelfs de meeste vogels nog liggen te slapen. Net als mama trouwens. Als je heel goed luistert, kun je haar horen snurken. Vanuit de keuken dus. Terwijl mama boven in bed ligt.
‘Wat een snurkmonster,’ zegt Janna.
Papa knikt. ‘Het is ook nog bijna nacht,’ zegt hij zachtjes. ‘We moeten heel stil zijn. Wat wil jij op je boterham?’
Wat een domme vraag van papa. Alsof Janna niet elke zaterdag hetzelfde neemt! Eén boterham met pindakaas. Dan één met jam. Een groot glas melk. En een banaan voor onderweg.


          (Uit: Kunnen meisjes voetballen?, pagina 9)


Kunnen meisjes voetballen? is een deel uit de Bollenboosreeks van uitgeverij Zwijsen. Het verhaal is lichtjes gebaseerd op Gideon Samsons herinneringen aan de voetbalzaterdagen uit zijn jeugd.